מצד אחד, האפשרות שלנו כיום לרכוש כלי רכב מסוגים שונים ותשתיות הכבישים המפותחות בארץ, מאפשרות לנו להתנייד ולהגיע בקלות ממקום למקום באופן עצמאי יותר מאי פעם. מצד שני, ככל שהאפשרות הזאת הופכת ליותר פשוטה ונגישה, כך עולים הסיכונים לתאונות ופגיעות שגם עשויות להיגמר באופן טראגי חלילה. אז מה עושים כשמדובר על הילדים שלנו, אלו שרואים אותנו נוסעים ברכב מדי יום, שרוצים להחזיק ברכב חשמלי עוד לפני שיש להם רישיון לרכב פרטי, וגם אלו שאנו רוצים לטפח אצלם עצמאות מגיל צעיר? ובכן, אין ספק שהדבר הנכון ביותר מגיל צעיר הוא חינוך להתנהגות נכונה בדרכים, בין אם אלו הכבישים ובין אם התנהגות נכונה כהולכי רגל. בואו נדבר מעט לעומק על החשיבות של הדבר הזה.
בחירת כלי הרכב
גם הבחירה של כלי הרכב שלכם היא פן חשוב מאד בחינוך ובדוגמה שאתם משמשים לילדים. אם הם רואים אתכם רוכשים כלי רכב מסוגים שונים כאשר הדגש על איכות ובטיחות הוא לא גדול מצדכם, הם יחשבו שזה בסדר גמור וזה בהחלט עשוי לעצב את בחירת הרכב שלהם בעתיד, וגם בעתיד הלא רחוק שכן הם בוודאי רוצים לרכוש רכב חשמלי בקרוב עוד לפני שינהגו על רכב פרטי. אם אתם קונים קורקינט חשמלי בשלב מסוים, זאת הזדמנות מצוינת אגב להראות להם מה חשוב לבדוק וכמה הפרמטר של בטיחות חייב להיות מרכזי בתהליך הבחירה. תוכלו לראות מדריך לבחירה ורכישה של קורקינט חשמלי באתר mylist ולהתחיל לבדוק את הדברים החשובים הללו.
היכרות מוקדמת עם חוקי הדרך
עוד חלק חשוב ומהותי הוא הצורך האמיתי להכיר לילדים את חוקי הדרך השונים כבר מגיל צעיר. כמובן שבשנים הראשונות חשוב להסביר להם על הדברים הכלליים ובעיקר על מה שחל על הולכי רגל – היכן ניתן לחצות את הכביש, כיצד עושים זאת, שלטים ורמזורים שצריך לציית להם וההבדל בין כביש, מדרכה ושבילי אופניים. בהמשך ועדיין בגילאים צעירים כשהם אתכם באוטו, אתם יכולים להתחיל להסביר להם איך נוהגים, מה אומר כל שלט או סימון על הכביש ומה מותר ואסור לעשות בזמן נהיגה. מעבר לכך שזה ילמד אותם על חוקי הכביש מגיל צעיר, זה גם יעזור להם ללמוד את הדברים החשובים לקראת השנים הבאות בהן הם כנראה ירצו להוציא רישיון נהיגה בעצמם.
דוגמה אישית כל הזמן
זכרו שבכל היבט והיבט בחיים, הילדים שלכם מחקים אתכם מגיל צעיר וזה ממש לא משנה כאשר מדובר על תרבות הנהיגה וההתנהגות על כבישי ישראל. רובינו שומרים על החוקים השונים מתוך הבנה מלאה של החשיבות שלהם, אבל יוצא גם לכל אחד מאיתנו לעבור עבירות שונות כמו דיבור בטלפון בזמן נהיגה או נסיעה במהירות מופרזת. זכרו שעם הזמן, הדברים הללו שמבחינתכם יכולים להיות חריגה חד פעמית, עשויים להיתפס בעיניים של הילדים כנורמה לכל דבר וכך למעשה אתם מגדלים אותם בתודעה שעבירות תנועה זה דבר לגיטימי. הימנעו מכך בכל מחיר.
הכירו להם תוכניות שונות של זהירות בדרכים
לבסוף, מומלץ בהחלט לחבר את הילדים לתוכניות שונות שיחדדו להם ביתר שאת את החשיבות של בטיחות בדרכים. משמרות הזה"ב בבית הספר ובתנועות הנוער זה רעיון מצוין שמתאים גם לצעירים יותר, וכן התוכניות שמציעה עמותת אור ירוק לקראת הוצאת הרישיון.
הקפידו על הדברים הללו מגיל צעיר ויחד נוכל ליצור סביבה בטוח יותר בכבישים לכולנו בטווח הרחוק.