משקפיים לקטנטנים

הדאגה המתמדת לבריאותם של הילדים היא מנת חלקם של הורים רבים. בין 3%-6% מהילדים סובלים מבעיות ראייה בדרגות חומרה שונות, החל מעין עצלה ועד לדלקות כרוניות. כיצד תוכלו לספק לילדים שלכם את המעטפת הרפואית הטובה ביותר? להלן מדריך מיוחד לאבחון בעיות ראייה בגילאים צעירים.

בדיקות ראייה לילדים: חשיבות עליונה לקביעת תור

בדיקות ראייה לילדים מתחלקות לשני חלקים: בדיקות ראייה לפעוטות בין גיל חצי שנה לשנה ובדיקות לילדים החל מגיל 3. בדיקה המתבצעת לתינוקות ולילדים עד גיל 3 נקראת בדיקה אובייקטיבית, ומדובר בבדיקה חשובה מאוד שחייבות להתבצע אצל רופא עיניים מומחה לילדים בלבד. במסגרת הבדיקה בודק הרופא את המנח של העיניים, התנועתיות וכן בדיקת רפלקס אדום. הבדיקה הזו חיונית בייחוד מאחר ותינוקות אינם יכולים להביע את עצמם או להתלונן על כאבים. שימו לב כי בגיל הינקות קיים חלון הזדמנויות קצר ללמידה של ראייה אצל תינוקות, ולכן כל עיכוב או בעיה בהתפתחות הזו עלול להוביל לבעיה של עין עצלה ופזילה. מומחה לרפואת ילדים ידע לתקן העין העצלה במקום, ובכך למנוע בזמן אמת את החמרת מצב הראייה. לעיתים, בעיות ראיה מתגלות עוד לאחר הלידה, ולכן האחריות ההורית היא ליצור בעבור הילד הזדמנות להתגבר על מכשול הראייה, בהתאם לאופי הבעיה. בשל כך, לקבוע תור לרופא עיניים הוא חלק בלתי נפרד משמירה על בריאותם של הילדים.

בעיות העיניים הנפוצות בקרב ילדים

עין עצלה היא תופעה מוכרת אצל ילדים. מדובר בתופעה המתרחשת בעקבות פזילה שגורמת למוח "להתעלם" מהעין ובהתאם לכך לחוות ירידה משמעותית באיכות הראייה. ע"פ מחקרים שנערכו לאחרונה עולה כי 3% מהילדים סובלים מעין עצלה ואילו 2%-5% מהילדים סובלים מפזילה. בנוסף, בעיה נוספת היא  שבירה של קרני האור בתוך העין הגורמת לטשטוש של הראייה, ולכן לא פעם הורים לא מצליחים לגלות כי לילד יש בעיות עד אשר הן משפיעות על ההתפתחות התקינה שלו ביחס לבני גילו. כל עיכוב באבחון עשוי להוביל להחמרה משמעותית, עד לכדי אובדן ראייה מוחלט. לכן, האחריות שלכם כהורים היא לקחת את הילדים לבדיקות ראייה, גם אם אין תסמינים וקל וחומר כאשר ישנם תסמינים לבעיות ראייה, כפי שנסביר כעת.

מהם התסמינים של בעיות ראייה אצל ילדים?

ישנם מספר סימנים שיכולים בהחלט להעיד על בעיות ראייה אצל ילדים, החל מגיל חצי שנה. מדובר בסימנים פיזיולוגיים הכוללים בין היתר: עיינים אדומות, מוגלה, פזילה, כיוונים שונים של עדשות הראייה, שעורה, תיאום לקוי של העיניים וכן עיניים שנעות באופן קבוע באופן עצמאי וללא שליטה. נוסף לכך, ישנם סימנים התנהגותיים: איבוד כושר הריכוז של הילד במהלך קריאה, כתיבה או יצירה, חולמנות יתר, עיכוב התפתחותי ביחס לבני גילו, בעיות בתיאום עין-תנועה ועוד. המידע הגלוי באינטרנט מאפשר לכם כהורים להבין האם אתם אכן צודקים ביחס למחשבה כי קיימת בעיית ראייה אצל הילד, ובהתאם לכך ליצור בעבורו מעטפת רפואית המבוססת על אבחון ולאחר מכן טיפול.

מהם הטיפולים בעבור בעיות ראייה אצל ילדים?

בעיות ראייה בקרב ילדים עלולות להיות קלות עד חמורות מאוד. עולם רפואת העיניים ובפרט תחום רפואת עיניים אצל ילדים התפתח באופן משמעותי, לא מעט בזכות שימוש בטכנולוגיה המאפשרת לבצע בדיקות מתקדמות ובהתאם לכך להתאים לילד טיפולים מתקדמים. כך לדוגמה, טיפול בעבור עין עצלה מתבצע דרך שימוש בתוכנת מחשב המאפשרת לגרות את העין הפגועה וכן ליצור דו עינית. במידה והילד זקוק למשקפי ראייה, שימו לב כי אתם רוכשים בעבורו משקפיים איכותיים שיושבות בצורה מושלמת לקימור של האף אך לא באופן לוחץ מדי, ועל כן ההמלצה היא לרכוש משקפיים עם מוטות קפיצים. רצוי לשתף את הילדים בתהליך הבחירה של המשקפיים, כחלק משיתוף פעולה הכרחי שנועד להבטיח כי הם אכן ישתמשו במשקפיים באופן קבוע.

לסיכום, בעיות ראייה בקרב ילדים הן בעיות נפוצות שמשפיעות מאוד על איכות החיים. עם זאת, לא מדובר בגזרת גורל ובאמצעות אבחון מהיר לצד טיפול ניתן לסייע לילד להתגבר על בעיות הראייה, קלות ומורכבות כאחד. ככל שהאבחון יתבצע בזמן, כך ניתן יהיה למזער עד למינימום האפשרי את הנזקים העתידיים.