הליקובקטר פילורי הוא חיידק נפוץ בקרב אנשים מבוגרים בדרך כלל, אבל הוא יכול להופיע גם אצל ילדים. מדובר בחיידק שגורם לבעיות שונות במערכת העיכול כמו שלשולים, צרבות, כאבי בטן, הזעה, חוסר תיאבון וכולי, ואם הוא לא מטופל כראוי הוא עלול להוביל לכיבי קיבה ומחלות ממאירות. אם אתם הורים לילדים שלוקים בתסמיני החיידק, חשוב לטפל בנושא מהשורש ולמנוע סיכוי להדבקה.
קווים לדמותו של חיידק משגשג
הליקובקטר פילורי הוא חיידק שעלול לשגשג בסביבה החומצית של הקיבה והוא גורם לכיב קיבה, בעיות רפואיות, קשיים במערכת העיכול ועלול לגרום לסרטן קיבה במידה והוא מחמיר ואינו מטופל, זאת למרות שעל פי רוב החיידק אינו מאד מסוכן אלא שהוא מעיב על איכות החיים.
הליקובקטר פילורי 'מתיישב' בקיבה בדרך כלל בעקבות הדבקה שקורית דרך צואה נגועה או סביבה שאינה נקייה וגורם לתת חומציות בקיבה ולתסמינים שונים שמפריעים מאד לאיכות החיים ולבריאות תקינה. החיידק שכיח יותר בקרב מבוגרים, בעיקר בקרב הגיל השלישי, ויש אנשים שנדבקים בחיידק מגיל צעיר כמו ילדים קטנים. אם תרצו לקרוא עוד, תמצאו מידע נוסף בנושא הליקובקטר פילורי באתר ויטה פלוס.
כיצד נדבקים בחיידק?
למרות שאין תשובה ברורה לגבי דרך ההדבקה, חוקרים משערים כי במידה והחיידק נמצא באחד מבני המשפחה, תיתכן הדבקה של בני משפחה אחרים. במדינות המערב ההדבקה קורית במגע עם צואה נגועה, מה שיכול לקרות בסביבת גני ילדים, כאשר גם הדבקה אוראלית אפשרית, משמע: הדבקה בעקבות מגע של נוזלים כמו רוק נגוע בחיידק: דבר שיכול לקרות בגני ילדים ובתי ספר. גם שימוש בכלים משותפים כמו אסלה יכול להוביל להדבקה. בעקבות הדבקת ילדים גם הורים יכולים להדבק, לכן חשוב לטפל בחיידק כמה שיותר מהר.
דרכי טיפול
כדי לטפל בהליקובקטר פילורי חשוב בתחילה להבין מה גורם לחיידק לשגשג. לדוגמא: מאכלים עתירי שומן ומלחים יכולים לגרום לשיעור גבוה של ניטרטים – מה שגורם לחיידק לשגשג. אצל מבוגרים החיידק יתפתח במידה והם יצרכו אלכוהול או יעשנו.
ילדים שיסבלו מהליקובקטר פילורי עלולים לפתח חוסר תיאבון, סלידה מאוכל, שלשולים והקאות. לשם כך חשוב לתכנן תפריט בריא לילדים שיש בו כמה שפחות שומנים וכמה שיותר ירקות ירוקים, אורז, ביצים קשות, מאכלים נוגדי חומציות וכולי. נסו לצמצם סוכרים בתפריט היומי.
דרכי הטיפול מלבד שינוי התזונה היום יומית:
כדי לטפל בחיידק חשוב לאבחן אותו אצל רופא משפחה. הרופא ירשום תרופות ומספר סוגי אנטיביוטיקה ותרופה נוגדת חומצה. בדרך כלל הילד יגיב לטיפול תוך שבועיים או פחות. דרכי הטיפול נפוצות גם בקרב מבוגרים שסובלים מהחיידק. בין היתר יש מקרים בהם יינתן לחולה טיפול מרובע שמשלב מספר תרופות כמו נקסיום, מוקסיפן, פרוטוציד וקלסיד עם מינון מותאם למשקל הילד. לאחר הטיפול ירצו רופא הילדים או רופא המשפחה שתגיעו עם הילד לבדיקה נוספת בדרך כלל לאחר חודש. הבדיקה היא בדיקת נשיפה שגם ילדים וגם הורים יכולים לבצע כדי לבדוק אם נותרו שאריות של החיידקים בדיבה. חשוב לדעת כי לאחרונה הוחלט כי משך הטיפול באנטיביוטיקה יקוצר, וחשוב להתייעץ עם הרופא ולקבל את חוות דעתו בנושא.
טיפול עם תוספי תזונה
מלבד הטיפול התרופתי יש גם תוספי תזונה שיכולים להקל על מי שסובל מהליקובקטר פילורי. תוספים כאלה מסייעים להתמודד בעיקר עם תסמינים. כשאתם בוחרים ויטמינים לילדים חשוב לקבל המלצה מרוקח או מרופא ילדים.
בחרו ויטמינים שיקטינו תופעות כמו בחילות צרבות שלשולים חוסר תיאבון וכאבים בקיבה. חשוב לבחור ויטמינים שמכילים חיידקים ידידותיים פרוביוטיים שמאזנים את חיידקי המעיים ומחזקים את מערכת החיסון.
לבסוף פנו אל נטורופת של קופת החולים להתאמת תפריט מאוזן ונכון עבור ילדכם לסיוע בהתמודדות עם הליקובקטר פילורי.