בקרת הורים ברשת

רשת האינטרנט מהווה כיום "ג'ונגל" ענק של תכנים ואתרים שונים. למרבה הצער, לא כולם בטוחים לשימוש, בוודאי עבור ילדים. גישה לאתרים ותכנים מזיקים, גם עלולה לגרום למחשב להידבק בנוזקה, אשר תוביל למגוון סיכונים נוספים. עם השנים התפתחו שיטות שונות להתמודד עם מצב זה וכיום "בקרת הורים" מספקת לכך מענה יעיל למדי. במה מדובר בפועל?

שירותי העזר

שירותי העזר השונים לנושא "בקרת הורים", מסייעים באמצעות אוטומציה של הפעילויות שדרושות לשם כך. האוטומציה מאפשרת לתוכנה או לשירות להשגיח, להתריע ולחסום (אם דרוש) את מה שחשוד או מסוכן, בזמן אמת. אם ניקח לדוגמה את שרות אנטי ספאם iGuard של Itc, נראה שהוא מספק שליטה בתכנים ואתרים אליהם גולשים על פי הגדרות שנקבעו מראש. השירות מונע מצבים שבהם מורידים נוזקה מהאינטרנט והוא מתעדכן באופן שוטף,  כך שתמיד מקבלים את ההגנה העדכנית ביותר.

כיצד זה נעשה

ניטור – ההיבט הראשוני של מערכות בקרת הורים, הוא ניטור פעילות הגלישה. השרות או התוכנה לבקרת הורים פועלים ברקע, באופן שלא מפריע לגלישה עצמה, כל עוד הכול תקין.

זיהוי – זיהוי הדברים החשודים, נעשה בדרכים שונות. שיטה מרכזית לעשות זאת, היא לבדוק טקסטים ולאתר בהם מילים חשודות. יש גם שיטה שמיועדת ספציפית להבדיל בין אתרים מתאימים לילדים וכאלה שלא – שיטת ה"רשימות". בשיטה זו, מגדירים רשימת אתרים שמסוכנים לגלישה (רשימה שחורה) או להיפך – מגדירים רשימת אתרים מותרים ("רשימה לבנה"). אפשר כמובן לשלב בין שתי השיטות.

חסימה – כמובן, מרגע שמזהים שתוכן מסוים לא מתאים לילדים או חשוד ככזה או שאתר מסוים שהילד מנסה להיכנס אליו הוא חשוד, אפשר לחסום אותם. לגבי אתר אינטרנט חשוד, ניתן לחסום את עצם הכניסה אליו. לגבי תכנים ספציפיים, ניתן להפסיק את הגלישה באתר שמציג אותם או לבלום את הפעלת אותו תוכן מסוים (בין אם זה הצגת תמונה, הפעלת סרטון, השמעת קובץ קולי וכדומה). בעזרת רשימות לבנות ושחורות, ניתן לקבל חסימה מראש של אתרים ותכנים שבהם לא מעוניינים.

התראה – אפשרות נוספת היא לקבל התראה, בכל פעם שהילד מנסה להיכנס לאתר מסוכן או נחשף לתוכן או אתר כאלה. אפשרות זו עשויה להיות מופעלת, בין אם מתבצעת חסימה של תכנים או אתרים ובין אם היא לא מתבצעת (שאז מדובר על דיווח בלבד).

היכן זה נעשה

הגלישה באינטרנט נראית לנו כעניין פשוט ומובן מאליו. למעשה, היא כרוכה בתהליכים מורכבים למדי, של אינטראקציה בין מערכות מחשוב מרובות. על רקע זה, הטיפול בבקרת הורים עשוי להתבצע במקומות שונים על פני המרחב הטכנולוגי הזה וכמובן, באופנים שונים בהתאם לכך. הפעולות עשויות להתבצע ברמת ספק האינטרנט שדרכו מתחברים, כמו ספק itc למשל. אפשרות בולטת נוספת, היא סינון וחסימת תכנים היישר על התקן המחשוב שממנו גולשים (כמו סמארטפון או מחשב שולחני). זאת, באמצעות תוכנה שמותקנת על המכשיר.

יתרונות שירותי הענן

שרותי העזר לנושא בקרת הורים מגיעים גם כשירותי ענן. יש לכך יתרונות רבים, כולל התשלום הנוח והגישה לניהול השרות מכל מקום ובכל זמן. יתרון חשוב נוסף, הוא באפשרות לנסות את השרות בקלות. אפילו טוב מזה – לעתים תקופת הניסיון מוצעת בחינם! שירות iGuard של ספק אינטרנט Itc למשל, זמין ל-30 יום ניסיון בחינם.

לסיכום

כדאי מאוד להקדיש את הזמן (הלא רב) שנדרש, בכדי להכיר נושא זה. כמובן, גם מומלץ ליישם זאת, בכדי להבטיח גלישה בטוחה.