כל אמא טרייה יודעת שתהליך ההסתגלות להנקה עשוי להיות קשה ומאתגר וכרוך בלא קשיים במהלך הדרך. ובכל זאת, מתוך הבנה כי הנקה היא התזונה הנכונה ביותר עבור תינוקות, אימהות רבות מעדיפות להתמודד עם הקשיים ולאחר זמן מסוים מרביתן יצליחו להתרגל ולהרגיל את התינוק שייהנה כך מהתזונה הטובה ביותר שהוא יכול לקבל. מכאן, מגלות אימהות רבות שהקושי להתחיל להניק, ממש לא רחוק מהקושי להפסיק להניק, דבר שהוא מחויב המציאות מן הסתם וכל אם תגיע אליו. במרבית במקרים, הקושי נובע מחוסר אינפורמציה וידע איך לעשות את זה וכן מקשיים רגשיים של האם ושל התינוק כאחד. אם את מתקרבת לנקודה בה את מעוניינת להפסיק להניק, הנה כמה טיפים שיעזרו לך לעשות את זה בצורה נכונה.
מתי כדאי לעשות את זה?
ראשית כל חשוב שלקראת התהליך תצרכי כמה שיותר מידע ממקורות מוסמכים ומהימנים. תוכלי לקרוא עוד בנושא גמילה מהנקה באתרי אינטרנט מובילים ברשת וחשוב להיכנס רק לאתרים מוכרים ואמינים ופחות להסתמך על פורומים ועצות מנשים שאת לא מכירה ממש. לגבי עניין הזמן, חשוב להבין שמדובר בעניין אינדיבידואלי לחלוטין. ההמלצה החותכת היא להניק לפחות בחצי השנה הראשונה באופן בלעדי והמשיך לשלב הנקה עד סוף השנה הראשונה. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה עד גיל שנתיים.
יחד עם זאת חשוב שתעשי את הבחירה באופן אישי. אם את חוזרת לעבודה בקרוב ואין לך זמן להנקה מלאה זה בסדר גמור. אם את רוצה להמשיך להניק מעבר, זה גם מצוין, כל עוד את עושה מה שנכון לך ולתינוק ומתעלמת מרעשי הרקע מסביב.
איך לעשות את זה?
ובכן, אין שיטה סדורה וברורה שמתאימה לכל אם, אבל מה שכן נכון לגבי כולן הוא שחייבים לעשות את זה בהדרגה. הפסקה פתאומית עלולה להיות טראומטית לתינוק ולגרום לו להרגיש מרחק מיידי ובלתי מובן מהאם. גם עבור האם מדובר בצעד לא נכון שיכול לגרום לגודש רב, לכאבים ולתסכול. לכן חשוב לעשות זאת לאט לאט ולזכור שמגיל שנה התינוק ממילא מתחיל לצרוך מזון מוצק (ואף מומלץ לא לעכב את מועד ההיכרות של התינוק עם מוצקים), לכן אפשר בהדרגה להפסיק עם חלק מזמני ההנקות. בתחילה, שווה להוריד את ההנקות שהן פחות הכרחיות, כמו למשל בשעות הערב לאחר שהתינוק אכל ארוחת ערב עם מזון מוצק. עם הזמן, יש להוריד גם הנקות בזמנים יותר קריטיים כביכול כמו בשעות הבוקר ורק לבסוף להוריד את ההנקות החשובות ביותר שהן בדרך כלל כאשר את חוזרת מהעבודה והתינוק חוזר מהמסגרת שלו. חשוב להבין שבשלב מסוים ההנקה עבור התינוק הופכת להרגל ופחות לצורך תזונתי חיוני.
עבודה מנטלית עצמית
חשוב מאד שתביני שיכול להיות מאד שההפסקה של ההנקה עלולה להיות קשה לך הרבה יותר מלתינוק. כל אמא שמצליחה להסתגל להנקה בסופו של דבר מבינה מהר מאד שהרגעים של ההנקה הם הרגעים הכי קסומים וקרובים שיש. לכן, לא מעט אימהות מגיעות למשבר כאשר הן השלב הזה מגיע וזה חשוב שתעשי עבודה מקדימה עם עצמך. עלייך לזכור שהפסקת ההנקה היא דבר טבעי ולשמוח שהקפדת על הדבר החשוב הזה עד כה ונתת לילד את התזונה הטובה והבריאה ביותר עבורו בתקופה זו של החיים.
כולן עוברות את זה
זכרי – עם כל הקושי ההדדי שעשוי לעלות, מדובר במשהו שכל אמא תעבור כנראה וגם את יכול לעשות את זה. אם אתם מרגישה שקשה לך לעבור את זה לבד, זה בהחלט רעיון לא רע להתייעץ ולהיעזר באנשי מקצוע.